среда, 25 ноября 2015 г.


Пам'ятка для батьків
 
     У шість років малюк переступає поріг школи, а прощається з нею в юності. Як важливо, щоб ці роки були для кожної дитини радісними, незалежно від того, які в неї обдарування і здібності. Джерелом такої радості можуть і повинні бути книги.
     Основне завдання бібліотеки сьогодні — навчити дітей цінува­ти книгу, відчувати в ній щоден­ну потребу. Багато труднощів на цьому шляху чекає і батьків, і пе­дагогів, і бібліотекарів. Але й ве­лика нагорода. Прекрасна книга, прочитана в дитинстві, може за­лишити слід на все життя.
    Деякі батьки кажуть, що це справа бібліотекарів і вчите­лів. Так, але хто краще за бать­ків знає свою дитину? Як часто вразлива дитяча пам'ять роками зберігає влучно сказане батьків­ське слово!
    Плідна співпраця бібліотекарів з батьками є важливим фактором, який впливає на результативність роботи шкільної бібліотеки з роз­витку читацьких інтересів учнів, формує їх бібліотечну грамотність і культуру.
    Основою роботи бібліотеки з батьками юних читачів є глибо­ке вивчення ролі сім'ї в читан­ні дітей. У цьому шкільному бібліотекарю допомагають і вчителі, і самі ді­ти. Батьків запрошують відвіда­ти бібліотеку — ознайомитись з приміщенням, з розташуванням книжкового фонду, з великою кількістю дитячої літератури. Більш тісний зв'язок виявляєть­ся з батьками учнів початкових класів. Батьки у бібліотеці допо­магають своїм малюкам у виборі літератури. Часто це стається то­ді, коли батьки відвідують біблі­отечні уроки, в яких учні беруть участь у посвяті в читачі, різних масових заходах. На таких захо­дах  ведуться бесіди про дитяче чи­тання та його особливості, даються конкретні поради щодо керівни­цтва читання, організації домаш­ньої бібліотеки.
    На батьківських зборах проводиться анкетування батьків. Аналіз анкет дає можливість визначити, в чому батьки відчува­ють труднощі, яку літературу во­ни використовують у сімейному читанні.  

Виховуємо читача

    Щоб дитина полюбили книж­ку, процес читання, бібліотекарю повинні допомагати батьки, учителі, по­трібно   задуматися над тим, як зробити книжку другом для ді­тей і помічником у їх вихованні. Це довга і клопітка праця, щоб досягнути успіху, доведиться ді­яти вдумливо і терпляче.

Поради батькам

1. Починаючи від народження дитини, постійно купуйте книги.
2.  Створіть вдома власну біб­ліотеку.
3. Поповнюйте періодично до­машню бібліотеку літературою, відповідно до віку вашої дитини.
4. Прищепляйте дитині любов до книги.
5. Виховуйте бережливе став­лення до книги.
6.  контролюйте читання ди­тини.
7.  Вчіть переказувати прочи­таний твір.
8. Вчіть дитину вибирати кни­гу за її уподобаннями.
9. Виховуйте бібліотечну куль­туру дитини
    З чого почати? Насамперед потрібно ознайомитися зі зміс­том багатьох дитячих книжок. Це допоможе краще зрозуміти дитя­чий світ, порівняти   дитину з ровесниками, іноді навіть зна­йти якийсь педагогічний прийом   Книжки пояснюють дітям світ, розвивають їхнє мислення, пам'ять, усне мовлення. Завдання   полягає в тому, щоб дитина правильно налаштувалася   на роботу з книгою,   зрозуміла, для чого потрібна книга, яка користь від неї. Дитяча література має перед собою мету — вихову­вати учнів книгою. Уже зма­лечку  треба готувати дитину до майбутньої професії,   вияв­ляти зацікавленість дитини тією чи іншою професією і розвивати це захоплення. Виховуючи у дитині читача,  треба дбати, щоб змалку в неї ство­рювався читацький досвід. А для цього школяреві треба ознайоми­тися з різноманітною літерату­рою: читати казки, пригодницькі, науково-фантастичні твори, вірші, оповідання, байки, фольклор  
    Добираючи книжки дітям, тре­ба добре знати дитячу літературу, її виховні можливості, щоб дитина читала їх у тому віці, коли книж­кові образи дійсно впливають на формування дитячого характеру.

Наші поради

    Давайте хороший приклад вашій дитині, показуючи, як вам подобається читати. Нехай вона бачить вас за читанням.

    Систематично відвідуйте бібліотеку. Покажіть дитині, як працює бібліотека і де дитина може знайти свої улюблені книги. Дозволяйте дітям самостійно вибирати книги.

    Визначте певний час і місце для читання. Зробіть хорошою традицією читання перед сном.

    Не бійтеся хвалити дитину, якщо бачите її зацікавленість книгами.

    Вивчайте інтереси своєї дитини, вибирайте книги, що відповідають її розумовим здібностям. Для цього самі знайомтеся з дитячими книгами.

    Якщо дитина тільки починає виявляти інтерес до самостійного читання, старайтеся давати їй тоненькі книжечки з великими малюнками. Кожна самостійно прочитана сторінка буде зміцнювати впевненість дитини у своїх силах.

    Привчайте дітей читати з обкладинки і титульної сторінки, на яких вказані прізвища автора, назва книги. Терпляче вимагайте, щоб діти їх запам’ятали.
   
    Навчити дітей уважно і вдумливо читати найкраще за допомогою голосного читання. Слухаючи голосне читання, діти краще розуміють і запам’ятовують зміст книги.

    Коли школяр вже самостійно читає, стежте, щоб він був уважним, не пропускав нічого, не поспішав, не заглядав зразу в кінець книги.

    Старайтеся, щоб читання було різноманітним: казки, розповіді про тварин і рослини, пригоди. Пам’ятайте про поезію!

    Обов’язково розмовляйте з дітьми про прочитане. Пропонуйте розказати прочитане мамі, татові, бабусі, дідусеві. Коли дитина переказує, обережно спрямовуйте її увагу на головне, допоможіть пригадати якусь цікаву деталь. Бесіда про прочитане має бути довірливою, приємною і для батьків, і для дітей.

    Привчаючи молодшого школяра до уважного читання, учіть його користуватися передмовою, післямовою, коментарями в книзі, робити записи про прочитане, малюнки по прочитаному. Років із семи діти можуть вести читацький щоденник.

    Використовуйте телебачення. Допоможіть дитині підібрати книги про людей, країни, різні речі, які вона бачила по телевізору. Пропонуйте читати дитячі художні твори, що були екранізовані. Нехай дитина порівнює написане з екранізованим.

    Практикуйте сімейне читання. Книги, прочитані разом у сімейному колі, назавжди залишають у серці дитини атмосферу затишку, довіри, захищеності, спільності інтересів. Отже, читайте разом!

    Привчайте дітей дотримуватись правил гігієни читання. Поясніть дітям, що не можна читати при слабкому освітленні, що лампа повинна бути з лівого боку і світло має падати тільки на книгу, що при читанні необхідно давати відпочивати очам.


Шановні батьки! Пам’ятайте, що одна з найбільш важливих справ, які ви можете зробити для вашої дитини, - допомогти їй полюбити книгу.


 



Комментариев нет:

Отправить комментарий