среда, 25 ноября 2015 г.


Поради для батьків по формуванню інтересу до читання у дітей
    Видатний педагог В.А. Сухомлинський: «...Можна жити і бути щасливим, не оволодівши математикою. Але не можна бути  щасливим , не уміючи читати. Той, кому недоступне мистецтво читання, - невихована людина, етичний неук».
    Сьогодні Україна перебуває в новій соціальній реальності, що вже призвело до зміни суспільних інтересів, усієї ієрархії духовних цінностей її громадян. Духовна криза людства — нині найбільша тривога світу. І саме ця криза вимагає перебудови і нового мислення.
    Духовне відродження українського  народу  неможливо уявити без впливу книги,  бо  саме книга є одним з активних чинників виховання: виховання совісті, моралі, формування загальнолюдських цінностей, національної свідомості, любові до рідного краю, рідної мови, екологічної культури.
    Донедавна  книга  була для людини основним джерелом інформації, а читання — популярним способом проведення дозвілля. Тепер у неї  з’явилися  могутні суперники — телебачення, комп’ютер, відеоігри. Багато хто вважає читання «зайвою тратою  часу »,  віддаючи   перевагу  екранізованим версіям творів.
    Створити повну і вірогідну картину ставлення дітей до читання сьогодні дуже  складно . Це пов’язано з тим, що держава недостатньо  переймається  проблемами дитячого читання.  Не  було  проведено   жодного  всеукраїнського дослідження стану справ у цій сфері.
    Для сучасного  читання   дітей  характерне:
·         поступове зниження інтересу до друкованого слова,  спад   престижу  читання;
·         зменшення числа  тих , хто віддає  перевагу  читанню у вільний час;
·         зростання кількості дітей,  які  обмежуються читанням літератури, пропонованої  шкільною  програмою.
    Багато вчителів і батьків незадоволені тим, що їхні діти не люблять читати. Але змусити дитину вчитися  неможливо , навчанням  потрібно  зацікавити. Кожна книга повинна прийти до  дитини  у відповідному віці, інакше дружба з нею може й не відбутися.

Комментариев нет:

Отправить комментарий